Sociologický průzkum na téma Jaroslav Foglar

Prosíme návštěvníky těchto stránek, aby se zúčastnili krátkého průzkumu na téma JF. Vyhodnocení dotazníků proběhne po 7 listopadu, výběr respondentů = kvótní dle údajů z Českého statistického úřadu. Prosíme o uložení odkazu na Vaše stránky či šíření mezi Vaše známé.

Recenze: Odkaz Dračích jezdců - Eragon

21. dubna 2010 v 17:45 | Tomisus |  Knihovna
EragonNázev knihy: Eragon
Autor: Christopher Paolini
Počet stran: 488
Rok vydání: 2004
Číslo vydání: 1
Nakladatel: Fragment
Věk: 11+

Anotace:

Jeden chlapec...
    jeden drak...
        svět dobrodružství.

Když Eragon najde v lese naleštěný modrý kámen, myslím si, že chudého farmářského chlapce potkalo štěstí; možná za něj koupí maso na zimu pro svou rodinu. Ale když se z kamene vyklube dračí mládě, Eragon si brzy uvědomí, že narazil na odkaz skoro tak starý, jako je samo Království.
    Jeho prostý život se přes noc roztříští a on je vržen do nového, nebezpečného světa osudu, kouzel a moci. Pouze se starodávným mečem a radami moudrého vypravěče musejí Eragon s dračím mládětem zdolávat nebezpečné situace a odolávat temným silám v Království, jehož zlo nezná hranic.
    Dokáže Eragon převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou.


Něco o autorovi:

Christopher Paolini se narodil 17. listopadu 1983 v USA. Vyrůstal spolu se svou mladší sestrou Angelou (se kterou konzultoval jednotlivé pasáže Eragona.). Paolini nikdy nechodil do školy - vzdělával se doma. Byl vášnivým čtenářem fantasy knih a rád psal fantasy povídky a básně. V patnácti se rozhodl napsat knihu a tak začal psát první díl Odkazu Dračích jezdců. Kniha mu vyšla v rodinném nakladatelství Paolini International LLC v roce 2002. Aby Paolini svojí knihu představil, navštívil mnoho amerických škol.
    Do jedné ze škol, které navštívil Ch. Paolini chodil také nevlastní syn novináře a spisovatele Carla Hiaasena, jemuž se Eragon líbil natolik, že ho představil svému nakladateli Alfredovi Knopfovi.
    A. Knopf nabídl Paolinimu možnost vydání Eragona v jeho nakladatelství a tak se rozběhl nový prodej. Postupně vyšli další dvě knihy (Eldest, Brisingr) a Paolini se stal již v 19 letech nejprodávanějším autorem.

Můj názor:
Eragonova tloušťka vypadala na začátku trochu děsivě, ale hned při začátku čtení jsem změnil názor. Téměř 500 stran ubíhá rychle. Hned na začátku Eragonovi cesty jsem ocenil mapu, která je ve knize. Díky ní jsem si mohl udělat přesnou představu o Alagaësii. Přesně jsem viděl, kudy putovali. Nesmím zapomenout také na starověký, trpasličí a urgalský slovník, který také nebyl k zahození. Hlavně při některých pasážích se tento slovník hodil. 
    A teď už k samotnému ději. Eragon je klasický fantasy příběh, ale také zároveň dosti originální. Například mě zaujalo pojetí černokněžníků, kteří využívají duchy. Oproti ostatním knihám, kde se uvádí černokněžník jako zlý čaroděj, je tohle celkem vítaná změna.
    Ve většině fantasy knih představuje zlo nějaká skupina, která se někde schovává a vyčkává na vhodnou příležitost. V Eragonovi představuje zlo samotný král a tou schovávající se skupinou jsou Vardenové. Či nejdůležitější Dračí jezdci. Rozhodně také zajímavý myšlenka. 
    I úkryt Vardenů mě celkem dost překvapil. Takový úkryt jsem doopravdy nečekal. Nebo třeba posel vejce Arya zjevující se v Eragonovo snech. Rozhodně další výtečný nápad. A takhle bych už mohl psát do nekonečna.
    Ale aby přišla i nějaká ta negativní kritika. Některé pasáže se mi zdáli trochu zdlouhavé a v některých okamžicích by se hodilo trochu více citu. 
   Ale abych to ukončil. Eragon je zdrcující a výborný fantasy příběh s nečekanými momenty, snovými představami ale i hrůznými momenty. Myslím si že je to kus velkého díla..


Hodnocení:
9/10

(Zdroj obrázku: www.fragment.cz)
(Zdroj anotace: kniha Eragon)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Clarett Clarett | Web | 21. dubna 2010 v 18:44 | Reagovat

Jó, Eragon. Je to...hrozně pěkná knížka, mám jí ráda. Což mi připomíná, že bych jí třeba mohla dočíst. :-D :-D No, dobře, jsem v půlce (asi od páté třídy :-)), ale už několikrát jsem viděla film, takže vím, oč jde. :o)

2 alex alex | Web | 22. dubna 2010 v 14:59 | Reagovat

Slyšela jsem samou chválu, takže jsem si eragona půjčila z knihovny a začetla se, jenomže mě to zrovna moc nebavilo. Nemám ráda ten styl příběhu, kde hrdinu většinu děje jenom někam cestuje. Po sto stránkách jsem knihu vrátila. Stejné to bylo u Hobita.

3 Clarett Clarett | Web | 22. dubna 2010 v 18:15 | Reagovat

[2]: To cestování mě právě strašně baví! Hrdina se přemisťuje z různých prostředí do úplně odlišných, potkává plno další osob...Ale příběhy, které se odehrávají na jednom místě (Harry Potter, Luko malý vlkodlak, Charlie...) jsou taktéž nesmírně zajímavé. :) Při výběru knihy na to ale rozhodně nehledím. :o)

4 Coraline Coraline | E-mail | Web | 23. dubna 2010 v 17:45 | Reagovat

Nemôžem súhlasiť viac :) Tie "zdĺhavé" pasáže si síce už nepamätám, ale nespochybňujem... čítala som to už dávnejšie :) Tiež sa mi páčila tá mapa a aj slovník- vždy som listovala dozadu alebo dopredu, aby som lepšie pochopila :) A ku koncu knihy som tú mapu už vedela naspamäť :D Najlepšie si to ale vystihol vetou: Eragon je klasický fantasy příběh, ale také zároveň dosti originální.
Myslím, že to dokonale sedí :)

5 Denaille Denaille | Web | 23. dubna 2010 v 18:56 | Reagovat

Eragona mám z celé jeho trilogie jako jediného doma a doufám, že se časem najdou finance, abych si mohla dokoupit i ten zbytek. Moc se mi do toho ale nechce, jelikož už jsem Eldesta i Brisingra četla.
Dlouhé pasáže a cestování krajinou mi probém nedělá, tuším, že jsem Eragona přečetla během týdne, možná i dříve. Jako první jsem viděla film a přišel mi úžasný. Po tom, co jsem si přečetla knížku se mnou bude masová většina souhlasit, že horší film jsem neviděla.
Jako příběh, který napsal patnáctiletý kluk je to prostě úžasné. Děj, styl vyprávění je bezpochyby originální.
Je tu ale jeden zádrhel, který mi celkový dojem dost kazí a to Jezdci. Tenhle nápad totiž podle mě není tak úplně z Paoliniho hlavy. Mnohem dříve totiž s tímhle nápad cobi dračích jezdců přišel R. E. Feist, i když s odlišnými detaily.
Nevadí mi, že se Paolini inspiroval. To vůbec. On z toho nakonec udělal úplně jiný příběh, takže je to více méně v pořádku.
Přesto si myslím, že je na světě mnohem více nadanějších a mnohem lepších autorů než je zrovna Paolini. Je pravda, že má život před sebou a ještě se může zlepšovat. Rozhodně si přečtu další tvorbu, pokud ještě bude něco psát.
Ale mezi moje špičky prostě patří už jmenovaný Feist, Prachett, Stroud a další...
Mimochodem, od R.E. Feista si určitě něco přečti.... :)

6 Nel-ly Nel-ly | Web | 24. dubna 2010 v 22:28 | Reagovat

Jo, na tuhle recenzi jsem čekala a uvažovala, jak ti ji hezky zkritizuju a myslím, že nemám důvod.
Souhlasím, že Eragon byl asi vážně nejhezčí, ale mě osobně přijde, že Eldest je pak trochu vyspělejší a víc řeší problémy.
Osobně mě stejně jako tebe zaujala ta nápaditost, ze začátku to dost připomínalo Tolkiena (i když co ne? hlavně od skalního fanouška? :D) ale postupně příběh dostával svoje grády a eragonovy rozhovory se Safirou, pro mě byly asi nejhezčí částí knihy... Už jen aby konečně vyšel ten poslední díl, tohle čekání je vážně otrava... závidím ti, že můžeš pokračovat dál, já už tu knihu znám na zpaměť, stejně jako Harryho nebo právě Pána prstenů (kterého už ale do ruky nevezmu příštích několik let :D moje nadšení nad takovým fantasy už značně opadlo, je to moc pohádkové), ale zrovna k Eragonovi se ráda vrátím minimálně před vydáním dalšího dílu, protože i přes tloušťku je to strašně jednduché čtení třeba na nemoci, když se nemůžu pořádně soustředit

7 Nel-ly Nel-ly | Web | 24. dubna 2010 v 22:30 | Reagovat

[3]: Jak miluju Pána prstenů, tak Hobita jsem nedokázala nikdy přečíst. Strašně mě nebavíl a ač ho mám doma a už jsem ho začala za život číst asi pětkrát, neprokoušu se přes padesátou stránku... mám tam nějakej blok :D

(máma naopak, přečetla Hobita, ale nikdy se nedokázala prokousat pánem prstenů, kterého jsem zvládla dvakrát po sobě v jednom půl roce :D)

8 Bee Bee | Web | 19. května 2010 v 23:25 | Reagovat

Eragona jseme přečetla celého. Opravdu mě děj mladého chlapce moc upoutal. Bavil mě.

Máš úplnou pravdu v tom, že občas byly některé pasáže zdlouhavé. Moc popisných částí, Eldest je tím ještě horší, proto jesm ho nedočelta. Než se začně něco dít, trvá to dvě kapitoly.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama